Filomena: stevig in beweging
Met trots delen wij het resultaat van het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut naar de werkwijze van Filomena dat vandaag is gepubliceerd. Wij zijn opgetogen over de bevestiging dat de aanpak van Filomena echt het verschil maakt voor mensen die te maken hebben met hoogcomplex huiselijk geweld (zoals bij rode vlaggen voor femicide) en kindermishandeling. De aanpak hebben we sinds 2019 ontwikkeld en is een aanvulling op het aanbod in de regio. Deze conclusie is voor ons bijzonder waardevol door de betrokkenheid van professionals, ketenpartners, beleidsmakers én cliënten in het onderzoek. Wij zijn daarbij bijzonder dankbaar voor het draagvlak en de steun die we hebben mogen ontvangen van de centrumgemeenten Rotterdam, Vlaardingen en Nissewaard.
Manager Filomena Tanya Hoogwerf: “Filomena is opgezet om het anders te doen. Om een doorbraak naar duurzame veiligheid te realiseren in die gevallen waar dat met traditionele inzet niet lukt. Juist vanwege onze andere werkwijze wilden we een onafhankelijk onderzoek laten doen naar wat er goed is en wat er beter kan. Dat was best een spannende stap: klopt wat we doen en vinden anderen ook dat we van toegevoegde waarde zijn? We zijn dan ook trots dat het rapport bevestigt dat onze methodiek het verschil kan maken in het doorbreken van geweld en het realiseren van duurzame veiligheid voor mensen die te maken hebben met hoogcomplex huiselijk geweld en kindermishandeling.”
Het onderzoek bevestigt onder andere de meerwaarde van de laagdrempelige inloopfunctie. Cliënten ervaren warme ontvangst en de tijd die voor ze genomen wordt als erg positief. Daarnaast zien ketenpartners de inloop als belangrijke aanvulling in het vinden van de weg naar hulp voor mensen die te maken hebben hoogcomplex huiselijk geweld. We zien slachtoffers die niet eerder in beeld zijn geweest van de hulpverlening, maar wel vaak al jarenlang te lijden hebben onder geweld. De laagdrempelige inloop wordt opgevolgd door langdurige betrokkenheid van een vast gezicht, die pas ophoudt wanneer duurzame veiligheid gerealiseerd is. De vertrouwensband die we daardoor kunnen opbouwen zorgt bij de cliënt voor een gevoel van erkenning en begrip, terwijl onze intensief casemanagers de tijd en ruimte hebben om de cliënten echt te helpen. Bovendien zorgt onze samenwerking met ketenpartners onder hetzelfde dak ervoor dat onze cliënten hun verhaal maar één keer te vertellen, waarna zij alle hulp die zijn nodig hebben op deze zelfde plek vinden. Van artsen en psychologen tot advocaten en politie.
Ketensamenwerking
Belangrijk voor ons is dat uit het onderzoek blijkt dat ook onze samenwerkingspartners Filomena zien als een waardevolle toevoeging in het veld. Filomena is van de keten en we blijven continu investeren in een betere samenwerking en het versterken van het vangnet voor onze (potentiële) cliënten. Onze verhuizing naar Via225 is een mooi voorbeeld daarvan. Dit is dé plek waar verschillende experts, zoals medische en forensische professionals, politie, psychologen, juridische experts, maatschappelijk werkers en casemanagers, met elkaar samenwerken om slachtoffers van geweld beter te helpen. We zien bovendien dat op het moment dat wij betrokken raken, het aantal betrokken netwerkpartners bij de casus vermindert. Dat laat zien dat onze werkwijze bijdraagt aan efficiëntie in de keten.
We zijn ook trots dat we een aantal van de verbeterpunten die in het rapport zijn genoemd, inmiddels al hebben opgepakt. Zo is er voor juridisch ondersteuning een piketregeling beschikbaar met (slachtoffer)advocaten, zodat juridische ondersteuning snel kan worden ingezet wanneer nodig. Daarnaast zetten we vol in op een meer systeemgerichte aanpak, met bijzondere aandacht voor de benodigde hulpverlening voor kinderen die zijn betrokken bij het geweld en voor het betrekken van de pleger. Essentieel om patronen van geweld te doorbreken en duurzame veiligheid te realiseren. Waar we ook mee aan de slag zijn, is een duidelijke afsluiting en overdracht van een casus. Hierdoor is het voor cliënten en ketenpartners duidelijk wanneer wij onze inzet afronden.
Expertise van complexe casuïstiek
Hoogwerf: “We zijn er nog niet, en dat willen we ook niet. We willen stevig in beweging blijven. Het rapport motiveert ons om nog beter samen te werken en om onze werkwijze en positie als kennis- en expertisecentrum nog verder te verstevigen in beleid en regelgeving. Op die manier past Filomena ook uitstekend in de visie van het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming. Met onze expertise van complexe casuïstiek, kunnen wij een goede aanvulling zijn op de nieuw op te richten regionale veiligheidsteams. De inzet van hoogspecialisme blijft nodig. Daarom maken we ons ook hard voor een heldere positionering van Filomena, zodat onze naam synoniem blijft aan een integrale hulp voor slachtoffers van complex huiselijk geweld en kindermishandeling, en werken we aan een versteviging van de wettelijke grondslag van Filomena.”
Kortom, we zien het rapport als een bevestiging van de rol die Filomena heeft als regionaal expertisecentrum. We zijn blij met de ontwikkeling dat er meerdere Filomena’s in het land worden geopend. Ook het feit dat we internationaal als best practice worden gezien met werkbezoeken voor professionals en bestuurders uit de hele wereld. We zien dit als een flinke steun in de rug voor onze werkwijze. Dit is voor ons een stimulans om door te gaan met het pionieren. We staan hier nooit stil om mensen die te maken hebben met hoogcomplex huiselijk geweld en kindermishandeling te kunnen blijven begeleiden naar een veilige toekomst.
Lees het rapport op de site van Verwey-Jonker.