[helpie_notices group_id=’9’/]

Vragen

 • Hoe weet ik of het thuis onveilig is?

  Als je het gevoel hebt dat er iets mis is thuis, dan kun je letten op een paar tekenen:

  • Het kan zijn dat je thuis geslagen wordt of op een andere manier pijn voelt.
  • Het kan zijn dat mensen thuis heel hard tegen je schreeuwen of dingen zeggen die je verdrietig, bang of gestrest maken.
  • Het kan zijn dat er niet goed voor je wordt gezorgd, omdat je bijvoorbeeld geen eten, kleren of steun krijgt.
  • Het kan zijn dat iemand jou aanraakt op plekken waar je dat niet wilt.
  • Het kan zijn dat je vaak streng gecontroleerd wordt en daardoor bijna geen vrijheid hebt.

  Als je deze tekenen herkent, is het goed om er met iemand over te praten die je vertrouwt. Ze kunnen je helpen te begrijpen wat er aan de hand is en wat je kunt doen om jezelf te beschermen.

 • Ik voel mij thuis onveilig, maar durf geen hulp te vragen. Wat kan ik doen?

  Durf je geen hulp te vragen, omdat je bang bent voor wat er kan gebeuren? Weet dan dat je niet alleen bent. Veel jongeren voelen zich zo. Ze zijn bang voor wraak, dat niemand hen zal geloven, of dat hulp zoeken zorgt voor meer problemen in de familie.

  Het is belangrijk om te weten dat er altijd mensen zijn die naar je willen luisteren en je willen steunen. Praat met iemand die je vertrouwt, zoals een vriend(in), familielid of leraar. Samen kunnen jullie kijken wat de beste volgende stappen zijn om jouw situatie te verbeteren.

  Op deze website zie je hoe je nog meer hulp kunt vragen. Je kunt bijvoorbeeld anoniem bellen en chatten of bij Filomena binnenlopen.

 • Wat gebeurt er als ik via deze website om hulp vraag?

  Als je contact opneemt via een van de hulplijnen op deze website, kun je je verhaal en zorgen met ons delen. Degene met wie je praat kan tips geven en je ondersteunen waar nodig. Je hoeft niets te zeggen wat je niet wil delen.

  Om een goed beeld te krijgen van jouw situatie, kunnen we ook praten met je ouders en mensen in je omgeving. Als er problemen zijn, zorgen we er samen voor dat de situatie niet erger wordt en dat jij en je ouders de juiste hulp krijgen.

 • Hoe kan ik helpen als ik denk dat iemand thuis onveilig is?

  Maak je je zorgen over iemand? Het is oké om daarover te praten. Misschien is er niks aan de hand en wil je die persoon niet verraden. Maar als je zorgen kloppen, dan kun je echt helpen. Vraag gewoon hoe het thuis gaat. Vind je dit moeilijk? Neem dan anoniem contact op via de hulplijnen op deze website. Je kunt tips krijgen over hoe je een gesprek kunt beginnen.

 • Hoe vaak komt huiselijk geweld en kindermishandeling voor?

  Hoewel we niet precies weten hoe vaak huiselijk geweld en kindermishandeling voorkomt, laten verschillende onderzoeken zien dat het een groot probleem is. Zowel hier als over de hele wereld. Het is belangrijk om te begrijpen dat het iedereen kan overkomen, zonder dat het uitmaakt wie je bent, waar je woont, hoe oud je bent, of wat je geslacht is.